Presentatie samenwerking SARA en NFTA tijdens CineGrid 2012 in San Diego

Van 10 tot en met 12 december 2012 wordt bij CalIT2 in San Diego de jaarlijkse internationale CineGrid-conferentie gehouden. Deze bijeenkomst is een combinatie van presentaties en demonstraties van projecten op het gebied van ‘high resolution streaming media’. Aanwezig zijn onder meer grote netwerkbedrijven en instellingen, zoals NTT (Japan) en Internet2. Ook de filmwereld is aanwezig, zoals Disney Studios en de American Academy of Motion Picture Arts and Sciences (van de Oscars).

Tijdens Cinegrid 2012 presenteert SARA samen met de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA) het resultaat van hun samenwerking binnen CineGrid.NL. Het betreft een project waarbij acteurs in een studio voor een ‘green screen’ worden gefilmd en in real-time worden ‘gerendered’ in een 3D virtuele omgeving.

De demonstratie vindt plaats bij NFTA in Amsterdam in een studio waar een filmdecor is gebouwd. Een acteur beweegt zich in dit decor en wordt opgenomen met een filmcamera waarvan de (lens)gegevens (zoom, positie, oriëntatie) worden geregistreerd. Deze gegevens worden met de opgenomen beelden naar SARA verstuurd, waar op een rendercluster - in real-time - de acteur in een virtuele omgeving wordt geplaatst. Vervolgens wordt het resultaat overgestuurd naar San Diego. Daar bevindt zich de ‘movie director’, die de cameraman en acteur in Amsterdam instructies geeft over de te nemen acties.

Van belang voor de filmwereld is dat dit alles in real-time en op (grote) afstand gebeurt. Steeds vaker wordt in de filmwereld gebruik gemaakt van een combinatie van reële beelden en virtuele sets. Het unieke van het project van SARA en NFTA is dat dit nu allemaal in real-time gebeurt. De filmdirector, cameraman en acteur kunnen direct het resultaat zien van de combinatie reële en virtuele set.

Het project is financieel mede mogelijk gemaakt door de volgende instellingen: Gemeente Amsterdam, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), Pieken in de Delta en de provincie Noord-Holland. Netwerkondersteuning is onder meer verkregen van SURFnet.