Huygens als prototype voor Blue Waters supercomputer

Afgelopen jaar heeft het gerenommeerde Amerikaanse National Center for Supercomputer Applications (NCSA) gebruik gemaakt van de nationale supercomputer Huygens bij SARA. NCSA heeft Huygens benut om, op basis van testen, tot een keuze te komen voor het besturingssysteem voor de Blue Waters supercomputer.

Huygens was de eerste IBM Power6 gebaseerde supercomputer ter wereld die Linux draait. SARA-experts deelden niet alleen hun ervaringen met NCSA, ook gaven zij waar nodig support. De resultaten op Huygens werden vergeleken met die op vergelijkbare supercomputers bij het National Center for Atmospheric Research (NCAR) en het European Center for Medium-Range Weather Forecasting (ECMWF), die allebei draaien op het besturingssysteem AIX. Op basis van een vergelijking op meer dan 160 punten heeft NCSA uiteindelijk ook voor Linux gekozen.

Blue Waters wordt in 2011 in productie genomen en zal een sustained applicatieperformance hebben van 1 Pflop/s. Hiervoor is zo'n 10 Pflop/s peak performance nodig, wat ruim vier keer sneller is dan de huidige nummer 1 in de Top-500 van supercomputers wereldwijd. Blue Waters wordt gebaseerd op IBM Power7-nodes (de opvolger van de Power6-nodes waarmee Huygens is uitgerust).

Voor het oorspronkelijke persbericht, zie:
http://www.ncsa.illinois.edu/News/10/0322Linuxselected.html

Voor meer informatie over Blue Waters, zie:
http://www.ncsa.illinois.edu/BlueWaters/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Walter Lioen, e-mail: lioen@sara.nl