2 personen luisteren naar presentatie
Nieuws

Kick-off community Open Source Program Office (OSPO)

Een Open Source Program Office (OSPO) is een kennis- en expertisecentrum voor open source. Er is een roep om meer open source in onderwijs en onderzoek. De belangrijkste redenen daarvoor zijn: minder afhankelijkheid van big-tech, toepassing van open standaarden en publiek beschikbaar stellen van software die is gefinancierd met publieke middelen.

SURF stimuleert het opzetten van een OSPO binnen instellingen en faciliteert een OSPO-community. De kick-off van deze community is op 20 december van 10:00 – 14:00 uur bij SURF in Utrecht. Kom ook! Aanmelden kan via onderstaande link.

Oog voor publieke waarden met open source 

Een open source strategie is niet een doel op zich. Het is wel een manier waarmee we invulling kunnen geven aan publieke waarden als autonomie en privacy. De Nederlandse overheid heeft een open source strategie: ‘Opensourcewerken: de vrijblijvendheid voorbij’. ‘Think Open’ is de open source strategie van de EU.

Steeds meer organisaties richten een OSPO op om open source intern een zichtbare plek te geven en de kansen ervan beter te benutten. De EU, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de VNG en talloze Amerikaanse universiteiten hebben al OSPO’s opgericht. En binnenkort dus ook bij (meer) Nederlandse onderwijsinstellingen.

Aanmelden voor kick-off OSPO-community

Wil jij een bijdrage leveren aan het vergroten van de OSPO-community of een OSPO binnen jouw instelling opzetten? Wees welkom tijdens de kick-off bijeenkomst op 20 december van 10:00 - 14:00 uur bij SURF in Utrecht. Om je deelname aan te kondigen, kun je het aanmeldformulier invullen via onderstaande knop.

Aanmelden

Dit artikel is relevant tot